Place des Buisses

Lille

A large 9 metres wide by 50 metres long engraved glass bus shelter incorporating fibre optic systems, technical cases in hammered stainless steel and six 25 metres high “Gothic” masts. Located on the edge of Lille’s historic centre and providing an interface between Euralille and the Lille-Flandres station, Place des Buisses acts as an antechamber to the new Euralille districts. It is a multimodal hub that sees 100 000 passengers pass through every day. The large scale street furniture has been designed to match the scale of the square serving the two stations. The resin floor, characterised by the incorporation of coloured glass and silicon carbide, incorporates polished concrete flagstones.

Programme

Development of the square, design of street furniture and a bus shelter

Technical file

Client : SAEM Euralille
Project management : SEURA architectes (lead), LMCU UTL (Communauté Urbaine Lille Métropole), Van Santen (engineers)
Surface : length of the bus shelter : 50 metres
Cost : € 2,3 M excl. VAT
Mission : project management mission for public spaces, construction of a bush shelter
Schedule : 2000 - 2004