Denfert-Rochereau station

Paris 14th arrondissement

The project involved recreating the spatial logic of the original building built in 1846 in order to reorganise the passenger areas. This has led to the large entrance hall once again being given its initial volume, with passengers now reaching the platforms by descending a planted patio that, as in the past, provides the building with a dual orientation. The timber terrace covering the operational rooms to the rear becomes the reflection of the esplanade, and its decking is used as a restaurant terrace. The added elements such as the walkway, Orly-bus shelter and glazed roof employ a contemporary vocabulary that dialogues with the station’s historic stone structure.

Programme

Restructuring of the RER (regional express railway) station, layout of the esplanade and the roadways to the rear of the site

Technical file

Client : RATP, RER, ITA and SADM
Project management : SEURA architectes (lead), Alain Payeur (street furniture design), Philippe Raguin (landscape designer), Ginger Sechaud Bossuyt (engineers), SCB (surveyor)
Cost : € 5,3 M excl. VAT
Mission: project management mission for public spaces
Schedule : 1995 - 2001