Cours du Chapeau Rouge

Bordeaux

Located alongside the Grand Théâtre, extending the Cours de l’Intendance and the tramway, the project for the Cours du Chapeau Rouge consisted in creating a shaded promenade along a central reservation giving access to the banks of the river Garonne. The planting of two rows of maple trees underlines the perspective reaching towards the river while placing emphasis on the Palais de la Bourse which heralds the presence of the quays.
When taken together, the project appears simple : a central reservation framed by side paths and terminated by a few steps to direct the view. The ground is paved in granite – black for the promenade and grey for the sides – while the bases of the limestone façades affirm continuity with the Cours de l’Intendance.

Programme

Transformation of the cours du Chapeau Rouge into a pedestrian promenade 

Technical file

Client : Communauté Urbaine de Bordeaux
Project management : SEURA architectes (lead), Erewhon G. Chambon (architect), Philippe Raguin (landscape designer), Aartil (lighting designers), EEG Simecsol-Arcadis (external works engineers)
Surface : 160 hectares
Cost : € 5,5 M excl. VAT
Mission : project management mission for public spaces
Schedule : 2003 - 2005